میلگرد همبندی چیست؟ + اجرای میلگرد همبندی چگونه است؟

نغمه

انتشار:

1402/12/23

بروزرسانی:

1403/10/04

category image: میلگرد همبندی چیست؟ + اجرای میلگرد همبندی چگونه است؟

میلگرد همبندی یکی از انواع بسیار پرکاربرد و البته ضروری در ساختمان‌سازی است که قصد داریم به معرفی کامل آن بپردازیم. این نوع میلگرد، ساختمان را در برابر خطرات الکتریکی حفظ می‌کند. میلگرد همبندی، بخش‌های فلزی سازه را به یکدیگر متصل می‌کند، از این‌رو، حکم یک هادی الکتریکی دارد که جریان الکتریسیته را به زمین هدایت می‌کند. اجرای این میلگرد اصول خاصی دارد که باید با دقت تمام، رعایت شوند. در این مقاله با شرح نحوه اجرای میلگرد همبندی و معرفی انواع آن همراه ما باشید.

 

میلگرد همبندی چیست؟

 

وقتی که جریان الکتریکی از زمین به اسکلت فلزی ساختمان وارد می‌شود، ولتاژ تماسی ایجاد می‌شود. این ولتاژ در برخی موارد می‌تواند خطرناک باشد، ‌خصوصاً زمانی که دست یک فرد به بدنه‌ی برق‌دار متصل است. برای جلوگیری از وقوع این حادثه از میلگرد همبندی استفاده می‌شود. این میلگرد‌ها تمام نقاط تماس را هم‌پتانسیل می‌کنند. به این معنی که آن‌ها را در یک سطح ولتاژ قرار می‌دهد. با این کار، اگر فردی به هر نقطه‌ای از سازه دست بزند، جریانی الکتریکی از بدن او عبور نمی‌کند و خطری هم متوجه او نخواهد شد.

 

انواع میلگرد همبندی

 

میلگردها به دو دسته اصلی، میلگرد ساده و میلگرد آجدار تقسیم می‌شود. میلگرد همبندی از نوع میلگرد ساده است که خود نیز با توجه به محل اجرا به دو نوع کلی تقسیم می‌شود. در ادامه به معرفی انواع میلگرد همبندی می‌پردازیم.

 

همبندی اصلی

 

شبکه‌ای مهم از سیستم همبندی است که تمام بخش‌های فلزی سازه، از جمله تیرها، ستون‌ها، میلگردها، لوله‌های آب، فاضلاب و گاز، و کابل‌های برق و مخابرات را به یکدیگر و به زمین متصل می‌کند. این اتصال باعث می‌شود تا تمام نقاط شبکه هم‌پتانسیل شوند. بنابراین به میزان قابل توجهی از ایجاد اختلاف پتانسیل در سازه جلوگیری می‌شود.

 

همبندی اضافی (تکمیلی)

 

رطوبت، رسانایی الکتریکی مواد را بالا می‌برد در نتیجه، خطر برق‌گرفتگی کاهش پیدا می‌کند. در محیط‌های مرطوب، احتمال این که افراد با تجهیزات الکتریکی خیس یا معیوب در تماس باشند، بیشتر است. این‌جاست که به اهمیت همبندی در محیط‌های مرطوب پی می‌بریم. همبندی از انباشت بار الکتریکی در تجهیزات و سطوح فلزی جلوگیری می‌کند. با استفاده از این نوع از همبندی، عمر مفید تجهیزات هم بیشتر می‌شود.

 

نحوه اجرای میلگرد همبندی

روند اجرای میلگرد همبندی در ساختمان‌ها به صورت مرحله‌ای انجام می‌شود. تمامی این مراحل باید با دقت انجام شود. این دو مرحله شامل قبل و بعد از بتن‌ریزی می‌شود که در ادامه، هر کدام را برای شما شرح می‌دهیم.

 

·        قبل از بتن ریزی: در این مرحله، میلگردهای همبندی در فواصل ۲۰ متری از یکدیگر قرار می‌گیرند تا شبکه‌ کاملی از جریان الکتریکی در سازه ایجاد شود. تیرهای پشت‌بام، قف و ستون‌‌های پشت‌بام و آسانسور به این شبکه‌ همبندی متصل می‌شوند.

 

·        بعد از بتن ریزی: در این مرحله از سیم مسی با قطر ۶ میلی‌متر استفاده می‌شود. میلگرد مورد استفاده در سازه در این مرحله، باید به درستی به شبکه متصل شود تا مطمئن شوید که همبندی به طور مؤثر انجام می‌گیرد.

 

کاربرد میلگرد همبندی

 

پیشرفت تکنولوژی و پیچیدگی سیستم‌های الکتریکی ساختمان‌ها در سال‌های اخیر موجب شده تا خطرات برق‌گرفتگی ساختمان‌ها نیز بسیار بااهمیت شوند.

 

میلگردهایی که در سازه‌های بتنی استفاده می‌شوند، رسانای الکتریسیته هستند و می‌توانند با اتصال تمام اجزای ساختمان به یکدیگر، آن‌ها را هم‌پتانسیل کنند. به این ترتیب از برق‌گرفتگی ساکنین ساختمان، خطرات ناشی از صاعقه و آتش‌سوزی جلوگیری می‌شود.

 

همبندی فونداسیون با میلگرد

 

یکی از روش‌های متداول همبندی، همبندی فوندانسیون با میلگرد است که عبارت است از اتصال میلگردهای اضافی به شبکه‌ی اصلی. این روش مزایای زیادی دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

 

·        امنیت: مطمئن‌ترین روش جلوگیری از برق‌گرفتگی‌ ناشی از تماس غیرمستقیم با بدنه فلزی ساختمان‌هاست.

 

·        حفاظت از تجهیزات: از آسیب تجهیزات الکتریکی در اثر صاعقه یا نوسانات برق جلوگیری می‌کند.

 

·        کاهش الکترسیته ساکن: الکتریسیته ساکن در کف ساختمان را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

 

·        مهار قدرت صاعقه: مسیرهای موازی زیادی برای هدایت جریان صاعقه به زمین ایجاد می‌کند.

 

·        هزینه پائین: در مقایسه با روش‌های سنتی مقرون‌به‌صرفه‌تر است.

 

·        قابلیت انعطاف: به دلیل این که در آن از میلگردهای اضافی استفاده می‌شود، با شرایط محیطی به خوبی سازگار هستند.

 

اطلاع از قیمت امروز میلگرد برای بسیاری از سازندگان، پیمانکاران و فعالان صنعت ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است. این موضوع با توجه به اهمیت میلگرد در سازه، نقش زیادی در برآورد هزینه نهایی پروژه دارد.

 

نحوه اتصال میلگرد همبندی

 

حال که اطلاعاتی کامل از این که میلگرد همبندی چیست، به دست آوردید، در این بخش، قصد داریم تا شما را با نحوه اتصال میلگرد همبندی آشنا کنیم. این فرآیند پیچیده مراحلی دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم:

 

·        طراحی نقشه دقیق همبندی: این نقشه باید به گونه‌ای باشد که مسیرهای همبندی را برای تمامی بخش‌های ساختمان نشان دهد.

 

·        انتخاب مواد مناسب: استفاده از میلگردهای باکیفیت، سیم‌ها و اتصالات مناسب

 

·        پیاده‌سازی همبندی: این فرایند طوری اجرا شود که تمامی اجزاء میلگرد به درستی به یکدیگر متصل شوند. به عبارتی، شبکه‌ای یکپارچه ایجاد شود.

 

·        اتصال قوی شبکه به زمین: در مرحله نهایی، برای تخلیه جریان‌های الکتریکی ناشی از صاعقه، باید به وسیله سه سیم به زمین متصل شود. تعداد اتصالات به زمین هم باید متناسب با تعداد طبقات ساختمان باشد.

 

مقایسه همبندی اسکلت فلزی و اسکلت بتنی

 

در اسکلت‌های فلزی، به دلیل این که تعداد زیادی هادی‌ فلزی وجود دارد، نیاز نیست تا همبندی در تمامی طبقات انجام شود. همبندی تنها در سطح رویی پی یا پایین‌ترین طبقه کفایت می‌کند. اما در اسکلت بتنی به دلیل اینکه هادی فلزی مناسبی وجود ندارد، همبندی باید در تمام طبقات صورت گیرد. با این کار، مسیر مناسب با مقاومت کم برای جریان الکتریکی ایجاد می‌شود و امنیت سازه نیز بیشتر می‌شود.

 

قوانین اجرای میلگرد همبندی

 

اجرای صحیح میلگرد همبندی که با قوانین و مقررات، تطبیق داشته باشد، عملکرد مطلوب سیستم همبندی را تضمین می‌کند. مهمترین این قوانین عبارتند از:

 

·        نوع میلگرد: میلگرد می‌تواند یا ساده و یا آجدار باشد.

 

·        محل قرارگیری: میلگرد همبندی در فونداسیون، ستون‌ها، سقف‌ها، تیرها و سایر اجزای فلزی ساختمان اجرا می شود. این میلگردها باید به صورت پیوسته اجرا شوند.

 

·        اتصال میلگرد: از روش‌های جوشکاری، پیچ و مهره و یا بست فلزی استفاده می‌شود.

 

·        نکات اجرایی: قبل از اجرای میلگرد همبندی، باید سطح فلز تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد. پس از این مرحله، تمام اتصالات بررسی شوند.

 

سوالات متداول

 

1-    کاربرد میلگرد همبندی در ساختمان‌سازی چیست؟

 

از میلگرد همبندی برای کاهش خطر آتش‌سوزی و برق گرفتگی در ساختمان استفاده می‌شود؛ این میلگرد مصالح فلزی ساختمان را به هم متصل کرده و اختلاف پتانسیل بین آنها را از بین می‌برد.

 

2-    میلگرد همبندی در ساختمان چگونه استفاده می‌شود؟

 

این میلگردها معمولا به دو روش قبل از بتن ریزی و بعد از بتن ریزی در سازه استفاده می‌شوند.

 

3-    قطر میلگرد همبندی چقدر است؟

 

قطر میلگرد همبندی معمولا بین 8 تا 10 میلی‌متر است.

 

 

 

 

 

 

 

آخرین خبرها

وزن میلگرد هیربد (تمامی سایزها)

1403-10-05 11:01:14

چرا قیمت میلگرد کارخانه و بازار متفاوت است؟

1403-09-28 23:37:32

تست کشش میلگرد کاشته شده چگونه انجام می‌شود؟

1403-09-24 23:00:08

میلگرد لنگر مثبت چیست و تفاوت آن با میلگرد لنگر منفی چیست؟

1403-09-21 23:04:20

ابزار‌های برشکاری میلگرد+ مزایا و معایب انواع روش‌های برش میلگرد

1403-09-15 23:00:58

طول خم میلگرد و آرماتور چگونه محاسبه می‌شود؟

1403-09-14 11:01:50

محاسبه طول میلگرد ریشه در فونداسیون چگونه انجام می شود؟

1403-09-10 11:00:28

فونداسیون نواری چیست و چه ویژگی ‌هایی دارد؟

1403-09-07 00:11:00

ضایعات میلگرد چیست و چه کاربردی دارد؟

1403-09-03 23:00:13

بررسی و تحلیل نمودار قیمت میلگرد در سال ۱۴۰۳

1403-08-30 23:01:08

اصولی ترین ضوابط میلگرد گذاری در ساختمان + نکات اجرایی

1403-08-26 11:01:29

توری فلزی چیست؟ آشنایی با انواع توری فلزی و 7 کاربرد آن

1403-08-16 11:00:15

سقف کامپوزیت چیست؟ انواع سقف کامپوزیت کدامند؟

1403-08-12 11:00:13

معرفی انواع تیرچه در ساختمان سازی و کاربرد هر کدام

1403-08-09 23:01:09

حد مجاز زنگ زدگی میلگرد چقدر است؟ شرایط استفاده از میلگرد زنگ زده

1403-08-07 11:01:35