انواع فولادها به چند دسته طبقه بندی می شود؟ | مجله آسن
نغمه
انتشار:
1401/06/23
بروزرسانی:
1403/10/06
انواع تقسیم بندی فولاد
فولادهای ساختمانی کاربردهای متعددی در ساختمان سازی دارند. و انتخاب آنها در بکارگیری شان، ضامن مقاومت، سلامت و زیبایی ساختمان است. تقسیم بندی انواع فولادها بر اساس فاکتورهای زیادی صورت می گیرد. در این مقاله دسته بندی انواع فولاد به همراه نام و کاربردشان را برایتان شرح می دهیم.
1. تقسیم بندی انواع فولاد بر اساس شکل
2. تقسیم بندی فولاد بر اساس مقاومت و شکل پذیری
3. تقسیم بندی فولاد بر اساس ویژگیهای شیمیایی
معرفی انواع فولاد ساختمانی بر اساس شکل
- تیرآهن
مهمترین و به نوعی پرکاربردترین پروفیل ساختمانی تولید شده از آهن را می توان تیر آهن دانست که سطح مقطعی به شکل حروف انگلیسی I و H دارد. اصلی ترین جزء در ساختمان های فلزی، تیر آهن می باشد و به طور کلی ساختمان سازی به شکل اسکلت فلزی بدون وجود تیرآهن غیرممکن است.
وظیفه ای که برای تیرآهن ها در ساختمان سازی به عنوان یک جزء سازه ای تعریف شده است، تحمل و انتقال بارهایی است که بر ساختمان وارد می شود.
تیرآهنها شامل دو بخش کلی هستند:
بال: به و کنارههای تیرآهن بال گفته میشود.
جان: به بخش اصلی تیرآهن که همان قسمت میانی آن است جان میگویند.
تیرآهن یکی از مهمترین مقاطع فولادی در صنعت ساختمان است که برای استفاده از آن، لازم است انواع مختلف این محصول، کاربرد و ویژگیها و حتی کیفیت کارخانههای تولید کننده این محصول را بشناسید.
- نبشی
نبشی یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که سطح مقطع آن بصورت دو ضلع عمود برهم بوده و یکی از مهم ترین مصالح و پروفیل های ساختمانی به شمار می رود که به صورت مرکب و تنها در پروژه های عمرانی, ساختمانی و نیز صنعتی استفاده می گردد. نبشـی ها با ۲ مشخصه « اندازه بال ها »و «ضخامت» شناخته می شود. نبشی در واقع پروفیلی است که از روی هم قرار گرفتن دو مقطع آهنی تولید میشود. قیمت نبشی در انواع برندهای معتبر کشور، هرروز در وبسایت آسن به روز رسانی می شود.
- ناودانی
یکی از پروفیلهای ساختمانی که در مقطع باز میتوان به آن اشاده کرد ناودانی است. ناودانی صنعتی و ساختمانی یک پروفیل است که از نظر شکل هندسی شبیه U انگلیسی است. این مقاطع فولادی جنس های مختلفی دارند؛ از جمله آلومینیومی، گالوانیزه و استیل استینلس. سطح مقطع ناودانی از یک جان به صورت افقی و دو بال به صورت عمودی تشکیل شده است. ناودانیها به صورت 6 متری و 12 متری در بازار ارائه می شوند.
ناودانیها بر اساس شکل، به دو دسته ساده و مشبک تقسیم می شوند. هر کدام از این دو دسته، در صنایع مختلفی کاربرد دارند.
- میلگرد
یکی از مهمترین انواع فولاد ساختمانی، میلگرد آجدار است که در جنسها و ابعاد بسیار گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرد. کار اصلی میلگرد انعطاف بخشیدن به بتن ساختمان است. میلگرد قابلیت انعطاف بسیار بالایی دارد و میتواند کاملاً خم شود. استفاده از میلگرد در بتن باعث میشود سازه ها در برابر نیروی کششی مقاومت بالاتری پیدا کند. به طور کلی میلگرد وظیفه تقویت بتن را برعهده دارد.
میلگردها در چند گروه مختلف A1, A2 ,A3 ,A4 و همچنین سایزهای متفاوت توسط کارخانه های تولید میلگرد ساخته میشوند. هر کدام از این کارخانه ها استانداردهای خاصی را در تولید محصولات خود رعایت می کنند. همین موضوع باعث تفاوت در کیفیت میلگردهای تولید شده میشود که هنگام خرید میلگرد توجه به نکات گفته شده الزامی است. استاندارد بین المللی که کارخانه های در تولید میلگرد از آنها بهره می گیرند شامل استانداردهای ASTM، JIS، DIN, و ISO است.
برای اطلاع از به روزترین قیمت میلگرد با کارشناسان آسن در ارتباط باشید و مشاوره فنی رایگان دریافت کنید.
میلگرد A1
این نوع میلگردها از درصد کمی کربن ساخته شدهاند. به همین دلیل، قابلیت انعطاف و شکل پذیری بالایی دارند. در صنعت به این نوع میلگردها، میلگرد نرم هم گفته میشود و به طور معمول هیچ گونه آجی بر روی سطح خود ندارند.
میلگرد A2
این نوع میلگردها دارای سختی بیشتری نسبت به میلگردهای A1هستند و بر روی سطح بدنه خود آجهایی یکنواخت دارند. در صنعت به این میلگردها نیمه ترد گفته میشود.
میلگرد A3
این میلگردها دارای سختی بالاتری نسبت به دو نمونه قبلی هستند و در نتیجه شکل پذیری کمتری نسبت به آنها دارند. از طرف دیگر، بر روی سطح آنها آجهایی به شکل جناق وجود دارد. به همین دلیل، میلگرد A3 میلگرد جناقی هم نامیده میشوند.
میلگرد A4
میلگردA4 سختترین نوع میلگرد است که بر روی سطح آنها آجهایی به صورت جناقی قرار گرفته است. منتهی این آجها از دو طرف برعکس یک دیگر هستند که این مورد باعث افزایش چسپندگی میلگرد به بتن میشود. در واقع میتوان گفت با افزایش شماره این میلگردها، درجه سختیشان هم افزایش مییابد.
- پروفیل قوطی
پروفیل قوطی به مقاطع توخالی گفته میشود که برای ساخت ستونها و خرپاها مورد استفاده قرار میگیرند. و انواع صنعتی پروفیل در ساخت قطعات خودرو و... استفاده می شود. قیمت پروفیل با توجه به ضخامت ها و جنس آنها متفاوت است.
پروفیل زد یا پرلین زد یک نمونه از انواع پروفیلهای باز است و نمونه ای از پرمصرفترین مقاطع فولادی است. طرح ظاهری آن مانند حرف انگلیسی Z میباشد و دلیل نامگذاری این مقطع نیز به خاطر شباهتش با همین حرف است.
پروفیل های زد در قاب سقف نصب می گردند، به موازات بام ساختمان قرار می گیرند و کار پشتیبانی از عرشه یا ورق سقف را انجام می دهند. پروفیل های فلزی زد به نوبه خود به وسیله تیرها یا دیوارها پشتیبانی می گردند. به عبارت دیگر، این پروفیل ها را می توان اعضای فریم فولادی ثانویه دانست که هم برای سقف و هم برای دیوار کاربرد دارند و عمدتاً در دیوارها یا سقف پروژه های بزرگ مقیاس مورد استفاده قرار می گیرند. پروفیل های فلزی زد برای کاهش فواصل عبور تیرها طراحی شده اند تا بتوانند بارهای اضافی عرشه سقف را تحمل کنند و نگذارند سقف دچار افتادگی شود یا به اصطلاح شکم ندهد.
- لوله
لوله نوعی مقطع توخالی است؛ عموماً به شکل استوانه و یا اشکال گوناگون ساخته میشود و از آن برای انتقال مواد قابل جریان، مثل آب، گاز، دوغاب، پودر، توده های جامدی کوچک و… استفاده میشود.
لوله ها نه تنها برای انتقال مواد قابل جریان به کار میروند، بلکه در مواردی، برای ساخت و ساز نیز استفاده میشوند؛ چرا که تحقیقات و بررسیهای تخصصی نشان داده است که مقاطع توخالی همچون این دسته از مصالح ساختمانی، در مواردی به نسبت مصالح دیگر مانند میلگرد و دیگر مصالح توپر، مقاومت و استحکام و سفتی بیشتری از خود نشان میدهند.
لولهها اغلب دارای سطح مقطع دایرهای شکل هستند ولی به صورت شش ضلعی، مثلث و حتی مربع نیز ساخته میشوند و نام آنها تیوب(tube) است. لولههای شش ضلعی و مربع از جنس فولاد ساخته میشوند.
- ورق
امروزه عمده محصولات فلزی به صورت ورق فولادی تولید شده که هرکدام برای اهداف خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. ورق از فلزهای مختلف مانند فولادهای ساختمانی، فولادهای ضد زنگ، آلیاژهای آلومینیوم، مس، برنج و … ساخته میشوند. ورقهای فلزی در ابعاد و ضخامت های مختلفی وجود دارند. همچنین دارای سطوح آجدار، خش دار و ورقهای صاف میباشند.
از ورقهای فولادی در ساخت بدنه خودروها، کشتی ها و هواپیماها، ساخت انواع سطح های فلزی، ساخت انواع مخازن و تانکرها و … استفاده میشود.
ضخامت ورق فلزی یا فلزات ورقه ای، در حدود شش میلیمتر است که هم از طریق نورد گرم و هم از طریق نورد سرد در کارخانه تولید می شوند. عملیات مختلفی را می توان بر روی ورق فلزی اعمال کرد که از میان آنها می توان به پرچ کاری، سوراخ کردن، برش کاری، پرس کردن، چین خوردگی، تراشیدن و غیره اشاره کرد.
- سپری
از دیگر مقاطع فولادی سپری ها میباشند که در عین سادگی در ساخت و ساز بسیار پرکاربرد میباشند. این محصول فولادی در دسته پروفیل های باز قرار می گیرد که شکلی شبیه به T دارد و از دو ورق کم عرض عمود برهم تشکیل می شود، ورق عمودی را جان سپری و ورق افقی را بال می نامند.
کاربرد استفاده از سپری در ساختمان سازی و صنعت به وفور دیده میشود. به طور عمده این مقطع در ساخت درب و پنجره های مختلف برای اتصالات پل ها به ستون ها، ساخت سازه های فلزی، ستون، اسکلت گلخانه ها، سقف های شیشه ای و خرپا استفاده میشود. خرپا سازه ای صلب از واحدهای مثلثی شکل است که از اتصال اجزای باریک و بلند ساخته شده است.
سپری ها بطور معمول در ابعاد و ضخامت ۰.۹ تا ۲.۵ می باشد که سایز ۲ میلیمتر آن کاربرد بیشتری در صنایع دارد.
آخرین خبرها
وزن میلگرد هیربد (تمامی سایزها)
1403-10-05 11:01:14چرا قیمت میلگرد کارخانه و بازار متفاوت است؟
1403-09-28 23:37:32تست کشش میلگرد کاشته شده چگونه انجام میشود؟
1403-09-24 23:00:08میلگرد لنگر مثبت چیست و تفاوت آن با میلگرد لنگر منفی چیست؟
1403-09-21 23:04:20ابزارهای برشکاری میلگرد+ مزایا و معایب انواع روشهای برش میلگرد
1403-09-15 23:00:58طول خم میلگرد و آرماتور چگونه محاسبه میشود؟
1403-09-14 11:01:50محاسبه طول میلگرد ریشه در فونداسیون چگونه انجام می شود؟
1403-09-10 11:00:28فونداسیون نواری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
1403-09-07 00:11:00ضایعات میلگرد چیست و چه کاربردی دارد؟
1403-09-03 23:00:13بررسی و تحلیل نمودار قیمت میلگرد در سال ۱۴۰۳
1403-08-30 23:01:08اصولی ترین ضوابط میلگرد گذاری در ساختمان + نکات اجرایی
1403-08-26 11:01:29توری فلزی چیست؟ آشنایی با انواع توری فلزی و 7 کاربرد آن
1403-08-16 11:00:15سقف کامپوزیت چیست؟ انواع سقف کامپوزیت کدامند؟
1403-08-12 11:00:13معرفی انواع تیرچه در ساختمان سازی و کاربرد هر کدام
1403-08-09 23:01:09حد مجاز زنگ زدگی میلگرد چقدر است؟ شرایط استفاده از میلگرد زنگ زده
1403-08-07 11:01:35