محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در هر متر مربع
نغمه
1402/11/25
بدون شک، میلگرد یکی از عناصر بسیار حیاتی در عرصه ساخت و ساز است. هیچ ساختمانی را نمیبینیم که بدون مشارکت میلگرد در شکلدهی به پیکربندیاش بتواند قامت راست کند! در هر پروژه ساختمانی نیز برآورد میزان مصالح مورد نیاز، از جمله میلگرد و تیرآهن، امری بسیار مهم و ضروری است. بدین منظور، آگاهی از شیوههای محاسبه و ارزیابی پروژه اهمیت ویژهای دارد. در این مقاله قصد داریم به محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در ساختمان بپردازیم. اگر شما نیز به دنبال تخمین مقدار میلگرد پروژه خود هستید یا میخواهید بدانید برای خرید میلگرد، چه مقدار بودجه در نظر بگیرید، این مقاله برای شما بسیار مفید خواهد بود.
مقدار میلگرد مصرفی در هر متر مربع چقدر است؟
محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در هر متر مربع از ساختمان، به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به تفصیل بررسی خواهیم کرد. اما برای داشتن برآوردی کلی در مورد هزینههای ساختمانی، جالب است که بدانید، قیمت نهایی اسکلت بتنی و فلزی در پروژههای ساختمانی از دو عامل اساسی زیر متاثر است:
- میانگین قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی مصرفی
- دستمزد انجام کار در پروژه مورد نظر
نوع سازه در محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در هر متر مربع بسیار اهمیت دارد، زیرا برای هر نوع اسکلتی، مقدار معینی از میلگرد تعریف می شود. روشن است که برای محاسبه کمیت میلگرد مورد نیاز برای اجرای سقف، اطلاع از نوع سقفی که برای ساختمان طراحی شده، اهمیت دارد، تعیین مقدار میلگرد برای تمام بخشهای یک سازه مهم است. به عنوان مثال، برای هر ستون در سازه اسکلت بتنی ۱۲ الی ۱۸ کیلوگرم میلگرد در نظر گرفته میشود.
در مرحله آخر، با ضرب وزن میلگرد مورد نیاز برای هر متر مربع در کل مساحت ساختمان، کل وزن میلگرد مورد نیازتان بهدست میآید.
پیشنهاد می کنیم: مقاله محاسبه وزن میگرد را مطالعه کنید.
برای محاسبه هزینه نهایی کافی است میانگین قیمت میلگرد ساده، میلگرد آجدار و… در هر متر مربع ساختمان را محاسبه و سپس این مقدار را با دستمزد انجام کار، جمع کنید. با ضرب این مقدار در وزن میلگرد و نیز سایر مقاطع فولادی مصرفی در ساختمان، هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان به دست میآید:
هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان=(دستمزد هر کیلوگرم مقاطع فولادی مصرفی+قیمت میانگین)×وزن کلیه مقاطع به کا رفته در پروژه
محاسبات مقدار میلگرد مورد نیاز در انواع سقف ها (همراه با فرمول)
توجه به این نکته ضروری است که وزن میلگرد مورد نیاز در تمامی سقفها باید بهصورت جداگانه محاسبه شود. همانطور که اشاره کردیم محاسبات در سازههای فلزی با سازههای بتنی متفاوت است. مقدار میلگرد مورد نیاز در سازه بتنی برای انواع سقفها عبارت است از:
وزن مقاطع فولادی به کار رفته در سازه فلزی به نوع مهاربند و قاب خمشی آن بستگی دارد. به طور کلی، تخمین مقدار میلگرد مصرفی برای سازههایی با اسکلت فلزی به قرار زیر است:
فرمول محاسبه وزن میلگرد مصرفی از رابطه زیر پیروی میکند:
وزن مخصوص میلگرد×طول میلگرد×تعداد=وزن میلگرد
محاسبات مقدار میلگرد مورد نیاز در پی (همراه با فرمول)
برای محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در ساختمان آن هم در بخش فونداسیون، باید طول میلگردها را بدانیم. برای این منظور باید با مفاهیم کاور و خم آشنا شوید.
آشنایی با اصطلاح کاور در فونداسیون ساختمان
کاور به فاصلهای گفته میشود که میلگرد از قسمت خارجی بتن دارد. این فاصله برای جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی میلگردها، در نظر گرفته میشود. همچنین با رعایت این فاصله، جایگذاری میلگردها راحتتر خواهد بود.
آشنایی با اصطلاح خم در فونداسیون ساختمان
در بخشی از مبحث نهم مقررات ملی ساختمان توصیه شده است برای بهتر قرار گرفتن میلگرد در بتن، دو سر میلگردهای عرضی و افقی را خم کنید.
با در نظر گرفتن این دو مفهوم، مقدار میلگرد مورد نیاز در فونداسیون از فرمولهای زیر قابل محاسبه است:
وزن طول واحد×تعداد×طول میلگرد =وزن میلگرد تقویتی فونداسیون
(تعداد طبقات×۱۰)+۴۰ سانتی متر =d حداقل عمق فونداسیون
(تعداد طبقات×۲۰)+ (۲۰ تا ۴۰سانتی متر )=b عرض حداقل نوارها یا عرض حداقل فونداسیون
طول محور +( طول خم×۲)-(طول کاور×۲)=طول میلگرد طولی
عرض محور+( طول خم×۲)-(طول کاور×۲)=طول میلگرد عرضی
میزان میلگرد مصرفی در پی ساختمان را با جایگذاری مقادیر بالا در دو فرمول پایین میتوان به دست آورد:
Amax=۰.۲۵×b×d مساحت سطح کل میلگردهای مورد نیاز فونداسیون
Amin=(۰.۰۰۱۸×b×h)/2 مساحت سطح کل میلگردهای مورد نیاز فونداسیون
محاسبات مقدار میلگرد مورد نیاز در ستون (همراه با فرمول)
برای ساختمانی با اسکلت بتنی و سقف دال دو طرفه، هر ستون به ۶۰-۵۸ کیلوگرم آرماتور نیاز دارد. یعنی بهطور تقریبی برای هر ستون نیز باید ۱۸-۱۲ آرماتور در نظر گرفت. طبق آییننامه بند ۹-۲۳-۳-۲-۲ حد پایین و بالای مقدار آرماتور طولی برای ستون بتنی معمولی بین ۸-۱٪ است. در اکثر سازهها برای رعایت تراکم میلگرد و شکلپذیری و رعایت حفظ مقاومت سازه در برابر زلزله، مقدار آرماتور را ۵/۲-۲ درصد در نظر میگیرند.
db=(x+y)/5=سایز میلگرد
n=db-2 تعداد میلگرد
به عنوان مثال برای یک مقطع ۶۰*۸۰ داریم:
db=(80+60)/5=28=سایز میلگرد
n=db-2=28-2=26=تعداد میلگرد
نکته: کلیه اعداد در محاسبات به سمت پایین گرد میشوند.
محاسبات مقدار میلگرد مورد نیاز کل ساختمان (همراه با فرمول)
سازندگان معمولا پس از محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساختمان، به دنبال استعلام قیمت میلگرد با کمترین هزینه هستند. در این راستا میلگرد هیربد با توجه به کیفیتی که دارد یکی از گزینه های انتخابی برای مهندسین محسوب می شود و آرماتورهای با قطر ۱۶ و ۱۸ را از این شرکت سفارش میدهند. قیمت میلگرد هیربد هر روز در وبسایت آسن بروز رسانی می شود. در این بین، خاموتها، یعنی میلگردهایی که به طور عرضی دور آرماتورهای طولی قرار میگیرند، از اهمیت خاصی برخوردارند. خاموت برای افزایش استحکام ساختمان بکار میرود. در ساختمانی که از میلگردهای قطر ۱۶ و ۱۸استفاده می شود، انتخاب خاموت با قطر ۸ یا ۱۰ گزینه مناسبی است.
محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در ساختمان، به متراژ ساختمان وابسته است. با این حال، بهطور تقریبی در سازههای فلزی که مهاربندی شده باشد، در هر متر مربع حدودا ۴۵ تا ۶۵ کیلوگرم میلگرد مورد نیاز است. اگر از روش قاب خمشی استفاده شده باشد، میزان مورد نیاز میلگرد به ۶۵ تا ۹۰ کیلوگرم میرسد.
در سازههای بتنی، نیاز به مقدار میلگرد مختلف است. در صورتی که از روش قاب خمشی و دیوار برشی استفاده شود، باید به ازای هر متر مربع حدود ۳۵ تا ۴۵ کیلوگرم آرماتور تامین گردد. محاسبات مربوط به میزان میلگرد مصرفی برای کل ساختمان را با استفاده از فرمولهای زیر میتوان انجام داد:
Wt=((W۱+W۲ )×A)+W۳
وزن فواد مورد استفاده در هر متر مربع=W۱
وزن فولاد مورد استفاده در سقف =W۲
وزن فولاد مورد استفاده در فونداسیون =W۳
کل مساحت سازه=A
جمعبندی
محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در ساختمان یکی از گامهای اساسی در برآورد هزینهها و متره برای هر پروژه ساخت است. در این مقاله، ما به تفصیل به روشها و فرمولهای محاسبه میلگرد مصرفی برای انواع اسکلتها، سقفها و فونداسیون پرداختیم.
مهمترین عوامل موثر در محاسبه میلگرد مصرفی شامل نوع سازه، نوع سقف، وزن مخصوص میلگرد و نیز دستمزد کارگران میباشند. این اطلاعات به مهندسان، معماران و نیز سازندگان کمک میکند تا با دقت بیشتری پروژهها ساخت و ساز را استارت بزنند. بدین ترتیب، تصمیمات صحیحتری در زمینه میزان مقاطع فولادی مورد نیاز برای پروژه اتخاذ میکنند.
سوالات متداول
1. برای محاسبه هزینه ساخت هر طبقه از ساختمان چه آیتمهایی را باید لحاظ کرد؟
میزان آهن و مقاطع فولادی مصرفی در هر متر مربع، میانگین قیمت میلگرد، قیمت سایر آهنآلات مصرفی و هزینه دستمزد از پارامترهایی است که باید در نظر بگیرید.
2. محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در ساختمان با اسکلت فلزی و مهاربندی چقدر است؟
اگر سازه هم مرکز و بدون وزن آرماتور باشد، وزن آهنآلات مصرفی در ساختمان تقریبا ۷۰-۴۰ کیلوگرم به ازای هر متر مکعب است.
3. محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در ساختمان با اسکلت بتنی چقدر است؟
اگر سازه را با قاب خمشی متوسط در نظر بگیریم، صرف نظر از وزن آماتور سقف، تقریبا ۵۵-۴۰ کیلوگرم به ازای هر متر مربع میلگرد مورد نیاز است.
4. چرا باید مقدار میلگرد مصرفی در فونداسیون را متره و برآورد کرد؟
بخشی از هزینه نهایی هر پروژه ساخت و ساز به میزان مقدار میلگرد مورد نساز در پی بستگی دارد. هر چه این تخمین با دقت بالاتری انجام شود و به واقعیت نزدیکتر باشد، پروژه درگیر مازاد پرداختی نشده و مدیریت مالی بهینهتر پیش میرود.
آخرین خبرها
ضایعات میلگرد چیست و چه کاربردی دارد؟
1403-09-03 23:00:13بررسی و تحلیل نمودار قیمت میلگرد در سال ۱۴۰۳
1403-08-30 23:01:08اصولی ترین ضوابط میلگرد گذاری در ساختمان + نکات اجرایی
1403-08-26 11:01:29توری فلزی چیست؟ آشنایی با انواع توری فلزی و 7 کاربرد آن
1403-08-16 11:00:15سقف کامپوزیت چیست؟ انواع سقف کامپوزیت کدامند؟
1403-08-12 11:00:13معرفی انواع تیرچه در ساختمان سازی و کاربرد هر کدام
1403-08-09 23:01:09حد مجاز زنگ زدگی میلگرد چقدر است؟ شرایط استفاده از میلگرد زنگ زده
1403-08-07 11:01:35سقف تیرچه بلوک چیست و بر چند نوع است؟
1403-08-05 11:05:26دلیل میخکوبی خاک با میلگرد چیست؟
1403-08-02 11:03:37مقدار میلگرد حرارتی در سقف چگونه محاسبه میشود؟
1403-07-30 23:00:45کامل ترین لیست مصالح ساختمانی برای ساخت و ساز
1403-07-28 11:02:13تفاوت خاموت، تنگ، دورگیر، دورپیچ و کاربرد هر کدام در ساختمان سازی
1403-07-25 11:00:42چسب کاشت میلگرد چیست و چگونه از آن استفاده میشود؟
1403-07-23 11:01:10چهارپهلو چیست؟ معرفی انواع چهارپهلو
1403-07-21 23:00:29کاملترین مراحل ساخت اسکلت فولادی | مجله آسن
1403-07-18 11:33:14