وصله جوشی چیست؟ انواع وصله جوشی میلگرد
نغمه
1402-12-24 10:15:00
به طور معمول، میلگردها با طولهای استاندارد در کارخانه تولید میشوند. اما برای پیشبرد روند کار در برخی از پروژههای ساختمانی نیاز است تا با استفاده از تکنیکهای خاصی طول و ابعاد میلگردها را افزایش داد. وصله جوشی یکی از روشهایی است که با افزایش طول میلگرد، اتصال محکمی بین دو قطعه فولادی ایجاد میکند. در این مقاله با انواع وصله جوشی بر اساس استاندارد A2، مزایا و معایب آنها صحبت خواهیم کرد. همچنین اگر قصد خرید میلگرد با کیفیت و اصل را دارید؛ قبل از خرید، جهت اطلاع از قیمت هر شاخه میلگرد، میتوانید به سامانه رسمی آسن مراجعه نمایید.
در شرایطی که طول میلگردها به اندازه کافی بلند نباشد یا زمانی که قرار باشد میلگردها در محل خاصی از سازه قرار بگیرند از وصله جوشی استفاده میشود؛ همچنین وصله جوشی برای افزایش مقاومت سازه نیز استفاده میشود.
وصله جوشی چیست؟
وصله جوشی یکی از انواع بسیار پرکاربرد اتصال میلگرد است که با هدف افزایش استحکام و مقاومت ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. کیفیت جوش در این وصلهها اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل، باید بعد از فرایند جوشکاری، آزمایشهای لازم زیر نظر مهندسین انجام شود. وصله جوشی یکی از بهترین وصلهها برای انتقال بارهای تنشی سازه است. با این حال، مهمترین شرط اجرای وصله جوشی، قابلیت جوشپذیری قطعات فلزی است.
خوب است بدانید که برای اجرای وصله جوشی، معمولا روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که از جمله آنها میتوان به جوشکار الکترود دستی، جوشکاری تحت گاز خنثی یا فعال و جوشکاری جرقهای مقاومتی سر به سر اشاره کرد.
دلایل استفاده از وصله جوشی چیست؟
عملیات جوشکاری میلگرد با استفاده دستگاههای پیشرفته جوش انجام میشود. با انجام این فرآیند، میلگرد راحتتر جذب بتن شده و سازه مقاومی ایجاد میشود. اما این تنها یکی از کاربردهای وصله جوشی است. سایر دلایل اتصال مقاطع فولادی به شرح زیر است:
- · محدودیت طولی میلگردها
- · مقرونبهصرفه
- · ایجاد اتصال قوی و مستحکم بین دو قطعه فولادی
- · ترمیم سازه بتنی آسیبدیده
- · اتصال قطعات از پیشساخته
- · تسریع فرآیند آرماتوربندی
انواع اتصال جوشی
وصله جوشی دارای انواع مختلفی است که هرکدام از آنها شرایط اجرا و استانداردهای خاصی دارند. اگر به شرایط و نحوه اجرای هرکدام از این روشها مسلط باشید، کیفیت و استحکام شبکه آرماتوربندی از کیفیت بهتری برخوردار خواهد شد. در ادامه، انواع اتصال جوشی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
پیشنهاد می کینم درباره آرماتوربندی بیشتر بخوانید.
1-وصله جوشی میلگرد سربه سر و مستقیم
یکی از انواع اتصال جوشی که هزینه اجرای کمتری دارد، وصله جوشی سربهسر و مستقیم است. در این روش، جوش شیاری به شکل حرف V اجرا میشود. از جمله مزایای این روش، سرعت بالا، کاهش وزن سازه، تنظیم مقاومت اتصال جوشی به اندازه مورد نیاز و هزینه کم اشاره کرد.
وصله جوشی سر به سر و مستقیم به روشهای زیر انجام میشود:
· اتصال افقی با جوش شیاری یک طرفه و دو طرفه
· اتصال افقی با جوش شیاری یک طرفه همراه با قطعه لوله پشت بند (قطر برابر)
· اتصال عمودی با جوش شیاری مورب یک طرفه و دو طرفه
· اتصال عمودی با جوش مورب یک طرفه همراه با قطعه لوله پشت بند (قطرهای برابر)
2- وصله جوشی میلگرد سربهسر غیرمستقیم
وصله جوشی سربهسر غیر مستقیم از مقاومت بالایی در ناحیه اتصال برخوردار است. در این روش، از یک قطعه فلزی بین دو سر میلگرد کمک گرفته میشود. این قطعه نقش یک واسطه فلزی دارد. معمولا برای این واسطه از نبشی، صفحه وصله یا یک میلگرد استفاده میشود. برای وصله جوشی سربهسر غیرمستقیم از جوش شیاری اریب ذوبی استفاده میشود.
3- اتصال پوششی جوش شده
یکی از بهترین انواع وصله جوشی که در آن از دو روش اتصال پوششی مستقیم و اتصال جوش سربهسر غیرمستقیم کمک گرفته میشود.
4- وصله جوشی میلگرد سربهسر تحت فشار
وصله جوشی سربهسر تحت فشار در ساختمانسازی بیشتر به عنوان فورجینگ شناخته میشود. برای این نوع وصله جوشی از جوشکاری در دمای 1200 تا 1300 درجه استفاده میشود. گازهای به کار رفته در این جوش، گازهای استیلن و اکسیژن هستند. حرارت زیاد ایجاد شده در دو سر میلگرد باعث ذوب شدن آنها شده و آنها را به حالت نرم و خمیری شکل تغییر میدهد. در نهایت، نواحی ذوب شده دو سر میلگرد با کمک جک هیدرولیکی به هم نزدیک شده و با فشار استاندارد متصل میشوند.
مزایا و معایب وصله جوشی
صرفهجویی در مصرف میلگرد و کاهش تراکم آنها یکی از مزیتهای استفاده از جوش فورجینگ است. این روش اتصال دو میلگرد مزایای دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- · صرفهجویی در مصرف میلگرد به میزان ۱۵ تا ۲۰ درصد
- · استحکام بالا به دلیل ضخامت فلز در محل وصله
- · ایجاد سازهای سبک به نسبت دیگر روشهای اتصال میلگرد
- · باقیماندن فضای کمتر در سازه و در نهایت جابهجایی راحتتر بتن
در کنار مزایای جوش فورجینگ، بد نیست نگاهی هم به معایب آن بیندازیم. معایب استفاده از این روش شامل موارد زیر میشود:
- · وصله جوشی روشی هزینهبر است و با روشهای دیگر مقایسه نمیشود.
- · استفاده از این روش به زمان و سرعت بالایی نیاز دارد.
- · برای انجام این روش باید از نیروی کار ماهر استفاده کرد.
- · وصله جوشی محدودیت زمانی دارد. به این معنی که استفاده از آن، شرایط آب و هوایی مناسبی را میطلبد.
کدام میلگردها قابلیت جوش پذیری دارند؟
میلگردهایی که از فولاد با آلیاژ کم ساخته شدهاند، قابلیت جوشپذیری بالایی دارند. این نوع از میلگردها، نسبت کمی از فولاد به کربن دارد که باعث میشود بتوان آنها را به راحتی جوش داد. کربن یک عنصر است که با فلز ترکیب میشود و خواص آن را تغییر میدهد. اگر مقدار کربن در فلز زیاد باشد، فلز شکننده شده و جوشکاری آن نیز سختتر میشود.
برای جوشکاری میلگردها، باید میلگردهایی را انتخاب کنیم که مقدار کربن آنها کم باشد. معمولاً میلگردهایی که مقدار کربن آنها کمتر از ۰.۵۱ درصد است، مناسب برای جوشکاری هستند. اما میلگردهایی که مقدار کربن آنها بیشتر از ۰.۵۱ درصد است، نمیتوانند خوب جوش بخورند و ممکن است بشکنند و استحکام سازه را کم کنند. این میلگردها معمولاً با استانداردهای A3 و A4مطابقت دارند.
نکات مهم در اجرای اتصال جوشی
برای اتصال میلگردهای فولادی در ساختمانسازی از روش وصله جوشی استفاده میشود. این روش به این دلیل لازم است که میلگردها در ابعاد و طولهای مشخص و محدود تولید میشوند و برای برخی پروژهها نیاز به افزایش طول یا تغییر جهت آنها داریم. برای انجام وصله جوشی میلگرد باید به چند نکته توجه کرد:
- · سطح فلز قبل از جوشکاری باید تمیز باشد و هیچ گونه آلودگی مانند چربی، رنگ، گردوغبار و غیره نداشته باشد.
- · دمای جوشکاری باید حداقل صفر درجه باشد و پس از جوشکاری نباید میلگرد را بهطور ناگهانی و سریع خنک کرد.
- · روش جوشکاری باید یکسان باشد برای هر دو نوع اتصال، چه اتصالات انتقالدهنده بار باشند و چه اتصالات غیر انتقالدهنده بار.
- · قسمتهای تغییر شکل نیافته میلگرد را هم میتوان جوشکاری کرد.
جمع بندی؛ چرا کیفیت استاندارد جوش میلگرد مهم است؟
در پایان خوب است به این نکته اشاره کنیم که میلگرد با وصله جوشی بی کیفیت باید از رده خارج شود. کیفیت استاندارد جوش میلگرد یکی از عوامل مهم در انتخاب میلگرد برای پروژههای ساختمانی است. جوش میلگرد باید به گونهای باشد که تحمل بار، مقاومت در برابر خوردگی و ضربه، و عمر مفید میلگرد را افزایش دهد. اگر کیفیت جوش میلگرد پایین باشد، ممکن است باعث شکستگی، ترک خوردگی، یا افتادگی سازه شود. بنابراین، برای اطمینان از کیفیت جوش میلگرد، باید استانداردهای ملی و بین المللی رعایت شود.
سوالات متداول
1- چه زمانی از وصله جوشی میلگرد استفاده میشود؟
در شرایطی که طول میلگردها به اندازه کافی بلند نباشد یا زمانی که میلگردها باید در محل خاصی از سازه قرار بگیرند از وصله جوشی استفاده میشود؛ همچنین وصله جوشی برای افزایش مقاومت سازه نیز استفاده میشود.
2- چه نوع الکترود یا مفتول جوشی برای وصله جوشی میلگرد مناسب است؟
نوع الکترود یا مفتول جوشی مناسب برای وصله جوشی میلگرد به نوع میلگرد، نوع وصله و شرایط محیطی بستگی دارد. به طور کلی، الکترودهای E7018 و E6013 برای وصله جوشی میلگردهای فولادی A36 مناسب هستند.
آخرین خبرها
نقش آرماتور در ساختمان چیست؟ آشنایی با انواع آرماتوربندی در ساختمان
1403-06-24 11:00:31بهترین روشهای تضمینی مقاوم سازی ساختمان در برابر آتش سوزی
1403-06-21 11:04:14سازه فلزی و کاهش هزینه ساخت و ساز | مجله آسن
1403-06-17 11:01:02معرفی بهترین رنگ برای فلزات + مشخصات انواع رنگ فلز |مجله آسن
1403-06-14 11:01:39افزایش قیمت دلار و دردسرهای افزایش قیمت میلگرد و مصالح
1403-06-13 11:01:55نحوه اجرای ستون بتنی در ساختمان چگونه است؟ | مجله آسن
1403-06-10 00:00:13اسکلت فلزی بهتر است یا بتنی؟ | مجله آسن
1403-06-07 11:01:27مشخصات فنی میلگرد از لحاظ مکانیکی و شیمیایی کدامند؟
1403-06-05 23:01:176 روش تضمینی تشخیص میلگرد اصل از تقلبی
1403-06-03 11:00:58سازه نگهبان مهار متقابل یا استرات چیست؟
1403-05-31 11:02:31حواله میلگرد چیست و خرید حواله میلگرد چگونه است؟
1403-05-29 11:00:36میلگرد رابیتس کاری چیست و چه تفاوتی با میلگرد معمولی دارد؟
1403-05-24 11:00:13اسپیسر میلگرد چیست و چه کاربرد و ویژگی هایی دارد؟
1403-05-21 11:00:24ارزیابی عمر مفید ساختمان بتنی | عوامل موثر در عمر ساختمان
1403-05-20 23:00:54سقف کاذب چیست؟ انواع و کاربردهای سقف کاذب
1403-05-17 23:01:23